Sobre l'obra i Josep M. Folch

(Barcelona, 1880-1950)

És, indiscutiblement, els més important dels nostres autors per a infants i l’introductor de les novel•les d’aventures per a nois i noies a casa nostra. D’entre les nombroses obres que va publicar, dins d’aquest gènere, podem destacar En Bolavà, detectiu (1911), El gegant dels aires (1911), Per les terres roges (1912), L’infant de la diligència (1929)... I, sobretot, la que li va reportar més èxit, que va ser el resultat d’un encàrrec de l’editor Baguñà per a la “Biblioteca Patufet”: Les aventures extraordinàries d'en Massagran (1910), obra de la qual enguany commemorem el centenari de la seva aparició i que és, sens dubte, una de les novel•les més conegudes de la literatura infantil en llengua catalana. A partir d’aquell moment, va començar a col•laborar a la revista En Patufet, que aviat també va dirigir, on publicà les famoses “Pàgines viscudes”. Va ser, a més, el creador i editor de la “Biblioteca Gentil”, dirigida als joves, que va aconseguir que la lectura popular en català assolís un èxit extraordinari. Fou també l’autor de teatre per a joves més destacat de la seva època. Una obra que es faria especialment cèlebre seria Els Pastorets, escrita per encàrrec l’any 1916, sense oblidar tampoc La Ventafocs (1920). Amb Les formidables aventures d’en Pere Fi recuperem un altre títol emblemàtic de les “Pàgines Festives” de Folch i Torres, conjuntament amb L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia, una novel•la humorística magníficament il•lustrada per Joan Junceda. La reivindicació de Josep M. Folch i Torres en l’Any Massagran.

Sobre l'obra i Josep M. Folch

(Barcelona, 1880-1950)

És, indiscutiblement, els més important dels nostres autors per a infants i l’introductor de les novel•les d’aventures per a nois i noies a casa nostra. D’entre les nombroses obres que va publicar, dins d’aquest gènere, podem destacar En Bolavà, detectiu (1911), El gegant dels aires (1911), Per les terres roges (1912), L’infant de la diligència (1929)... I, sobretot, la que li va reportar més èxit, que va ser el resultat d’un encàrrec de l’editor Baguñà per a la “Biblioteca Patufet”: Les aventures extraordinàries d'en Massagran (1910), obra de la qual enguany commemorem el centenari de la seva aparició i que és, sens dubte, una de les novel•les més conegudes de la literatura infantil en llengua catalana. A partir d’aquell moment, va començar a col•laborar a la revista En Patufet, que aviat també va dirigir, on publicà les famoses “Pàgines viscudes”. Va ser, a més, el creador i editor de la “Biblioteca Gentil”, dirigida als joves, que va aconseguir que la lectura popular en català assolís un èxit extraordinari. Fou també l’autor de teatre per a joves més destacat de la seva època. Una obra que es faria especialment cèlebre seria Els Pastorets, escrita per encàrrec l’any 1916, sense oblidar tampoc La Ventafocs (1920).

Amb L’extraordiària expedició d’en Jep Ganàpia recuperem un títol emblemàtic de les “Pàgines Festives” de Folch i Torres, que ara apareix per primera vegada en forma de llibre amb les il•lustracions originals de Joan Llaverias. Una novella escrita amb un humor sorprenentment “modern”.

La reivindicació de Josep M. Folch i Torres en l’Any Massagran.

Sobre l'obra

Una agència de viatges de Pequín ha convocat un curiós concurs, sota el lema: “Viatgi originalment i feliç al país de Marco Polo: té tot el temps del món per a fer-ho.” Ming Lung ha estat la guanyadora; però abans d’allunyar-se de la Xina, amb el seu globus aerostàtic, desconeixia absolutament l’existència de les sirenes de la Mediterrània.

Sobre Mitus Stampa

És el pseudònim de Jaume Huch i Camprubí quan escriu per al públic infantil i juvenil. Va néixer a Berga el 1961. Va créixer a la llibreria familiar envoltat de llibres i de contes. Es va llicenciar en Filologia Catalana el 1985. És amb la novel•la Ming, Ping, i les sirenes (1985) que es va donar a conèixer com a Mitus Stampa. Des de llavors, ha continuat escrivint narrativa, teatre i poesia.

Notícies