La cuina del Berguedà. Evolució i receptari

Sobre l'obra

La cuina del Berguedà és un receptari de referència sobre el patrimoni gastronòmic tradicional d’aquest territori i una aproximació pluridisciplinar a la seva evolució. Els periodistes que recentment han anat descobrint la cuina de la comarca la descriuen com una cuina que “s’ha mantingut sense influències foranes”. Però el mite de l’aïllament cultural, com ve a demostrar la primera part del volum, tampoc no funciona per a la cuina berguedana. En canvi, podem parlar d’un factor d’aïllament estructural motivat pel clima, l’orografia i un dèficit de comunicacions que, fins no fa gaire, ha conferit un cert caràcter autàrquic a l’alimentació dels berguedans. La cuina del Berguedà és cuina de porc, llard, naps, cols, patates i blat de moro. Una cuina tan pobra que no es pot entendre sense l’aportació americana. Així, l’aspecte de la cuina berguedana esdevé sovint més semblant a les de l’Europa central que a l’idíl•lic model mediterrani en el qual sembla que hauria d’estar inserida. Com diu l’enyorat Luján, “pretendre que la cuina catalana és tan sols una cuina d’oli, de peix i d’amanides, és a més d’una inexactitud una ingratitud cabdal i absoluta.” Perquè, no obstant, la cuina és catalana: les salses, les preparacions, les maneres de fer, els banquets d’upa, els receptaris, l’estètica en general, són els de la cultura de la qual forma part. És aquesta barreja de realitats la que ha conformat els trets diferencials de la cuina del Berguedà. Uns aspectes, unes característiques, una cuina que resten molt ben plasmats per Toni Massanés en aquest llibre.

Sobre Toni Massanés

Va néixer a Berga l’any 1965. És professor de cuina, diplomat a l’Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona i al Lycée Hôtelier de Tolosa (Occitània). Després de treballar a diversos restaurants, com el Reial Club Marítim i el Vivanda de Barcelona, ha fet estades per Europa per tal de conèixer la cuina d’autor. Va ser membre fundador del col•lectiu de cuina creativa Joves Amants de la Cuina. Més recentment s’ha dedicat a la docència com a coordinador de cursos i cap de cuina a l’Escola d’Hosteleria de Terrassa entre d’altres, a fer de consultor per a hotels i restaurants i a l’estudi de cuines tradicionals d’arreu del món (japonesa, mexicana, magribina...). També forma part del Grup d’Estudis Alimentaris de la Universitat de Barcelona.

Additional Info

  • Autor/a: Toni Massanés
  • Col·lecció: Fora de col•lecció
  • Format: 13,5 x 22 cm
  • Nombre de pàgines: 322
  • Enquadernació: Rústica cosida
  • Primera edició: Octubre de 1997
  • ISBN: 84-86631-29-7
  • Preu: 20 €

Notícies